neprofitna, nepolitična i nevladina udruga,
članica mreže Zeleni Forum – hrvatskih nevladinih ekoloških udruga

 
 
 
   


 

05.06.2003. Zaželjeli smo dobrodošlicu Svetom Ocu
Uz Svjetski dan zaštite okoliša, pod motom "I TI MOŽEŠ UČINITI NEŠTO ZA PLANETU ZEMLJU!", 5. lipnja 2003, u 10,30 zasadili smo kod okretišta 1A u Novoj Mokošici (ispred Dubrovačke banke) maslinu, stablo mira i dobrodošlice, kao i žuto i bijelo cvijeće, boje Papine zastave. Sadeći maslinu Eko-Omblići su zaželili dobrodošlicu Svetom Ocu, velikom prijatelju djece i čistog zdravog okoliša te glasno poručili uz Svjetski Dan Okoliša 5. lipnja:
Za spas naše Planete, posadimo 7 stabala za svako rođeno dijete!!!

01.06.2003. Postavljanje plave zastavice
Uz međunarodnu godinu pitkih voda, bili smo na našoj rijeci Ombli, u Marini Miho Pracat u Komolcu, gdje smo po četvrti put podignuli evropsku PLAVU ZASTAVU!

Iz Plača nam je stigla Laura i regalala nam brojne sadnice mirisnog, ljekovitog bilja koje ćemo posaditi oko naših domova.

18.05.2003. Povodom Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj
bili smo na Lopudu i na pješćanoj plaži Šunj crtali Dupinov san o čistom moru uz asistenciju gospođe Marije Brautović. Uz pomoć naše nove prijateljice gospođe Didi iz Engleske oslikavali smo bijelo platno svojim dječjim svjetovima. Nastavljamo našu akciju prikupljanja kuna za usvajanje dupina i na taj način pomažemo udruzi Plavi svijet u Malom Lošinju koja se bavi proučavanjem i zaštitom ovih naših dragih prijatelja, morskih sisavaca. Osim slikanja i učenja o dupinimi i njihovom čistom staništu, pozdravljali smo Sunce i naučili novu igru zblilžavanja s prirodom: Stablo - moj prijatelj.

03.05.2003. Posadili smo pinje i očistili Supetar od mnogobrojnih plastičnih boca
Na Dan Sunca uputili smo se na izlet na otočić Supetar koji je nekada bio mjesto za rave party, a sada je, kako smo i mi željeli eko-otočić i oaza za galebove, zečeve, a i mnogobrojne turiste koji uživaju u njegovoj neobičnoj ljepoti. Nakon igre, kupanja, marende, svi smo zajedno izveli pozdravni ples Suncu, Zemlji i Svemiru, a na kraju smo održali eko-minute za naših tisuću bisera; posijali smo 350 pinja i pokupili plastični otpad na prelijepom otočiću Supetru.

27.04.2003. Potpisivanje peticije protiv trovanja pasa i mačaka
U nedjelju smo s Društvom prijatelja životinja potpisivali peticiju protiv bacanja otrova psima i mačkama. Mnogi su nam se naši sugrađani pridružili, a čuli smo nekoliko tužnih priča o prisilnom rastanku čovjeka s njegovim najboljim prijateljem.

23.04.2003. Prikupljamo potpise i sadimo u našem malom parku
Uz Sv. Juraja ili Zelenog Juru… EKO-OMBLIĆI nastavljaju s kupljem potpisa za peticiju SOS za JADRAN kako po Mokosici, tako i po Gradu a od 16,30 do 20,00 sati su u svom malom parku OMBLA u Novoj Mokošici posadili sezonsko cvijeće, kao i stabla ljute naranče, masline, lovorike, ruzmarina. U Zelenom tjednu nastavili smo s prikupljanjem potpisa za peticiju, kao i uređenje prostora oko dječjeg igrališta u Novoj Mokošici……

22.04.2003. Potpisivanje peticije protiv sporazuma Družba Adria
Eko-Omblići su obilježili Dan Planeta Zemlje pod motom VODA ZA ŽIVOT!…. SOS ZA JADRAN…DAJ I TI SVOJ GLAS ZA NASEG MORA SPAS. Zajedno s udrugom mladih ORLANDO i Prijateljima životinja, ispod Sponze od 10,00 do 14,00 sati, pomagali smo pri potpisivanju peticije protiv štetnog sporazuma DRUŽBA ADRIA, potpisanog 15.12.2002. (EKO-OMBLIĆI su već u jesen 2002, poslali glasni apel protiv ovog sporazuma). Nakon likovnog performance-a uz asistenciju slikarice Maje Jug Pecarić krenuli smo prikupljati potpise po ulicama našega Grada i skupili svi zajedno rekordnih 1050 potpisa! Na Dan Planeta Zemlje krenule su i naše internet stranice.

19.04.2003. na Šipanu čistimo i sadimo
na Svjetski dan bicikla…. održali biciklijadu i pozvali svoje prijatelje iz udruge «Zajedno do Zdravlja», na otoku Šipanu od Suđurđa do Šipanske luke i nase. Posadili ljutu naranču u parku u Šipanskoj luci te očistili plažu od nanosa mora…