neprofitna, nepolitična i nevladina udruga,
članica mreže Zeleni Forum – hrvatskih nevladinih ekoloških udruga

 
 
 
 


EKOFON - ZELENA LINIJA 19. - 26. 04. 2003.

1. U posljednje vrijeme naši Elafiti gube svoju posebnost kakvu su imali nekada, grade se na njima neke ogromne građevine, sječe se autohtono raslinje i zelenilo, sve više se uništava i zatire naša hrvatska otočna baština. Ima li tko da ovo zaustavi? Imamo dovoljno institucija koji bi trebale o tome brinuti, zar ne?

2. Željeli bismo vam skrenuti pažnju kako je na zgradi DTS ovih dana postavljen GSM odašiljač s dosta antena. Čini nam se oko šest. Recite nam da li one zrače i koliko su opasne za zdravlje nas koji živimo u blizini? Bilo bi dobro da se o štetnosti GSM odašiljača na zgradama i naseljima javno progovori!


Preneseno iz časopisa MOBIL
"Proizvođači mobilnih telefona trebali bi ozbiljno shvatiti istraživanje Švedskih znanstvenika koji su otkrili da su mobilni telefoni opasni za tinejdžere i krenuli sa razvojem manje opasnih telefona izjavio je znanstvenik Dr Neil Cherry, profesor na Lincolnovom sveučilištu." >>>


3. Šetali smo prošli tjedan zidinama i vidjeli zapušteno bivše košarkaško igralište u Karmenu, s puno smeća i otpada! Ono je sramota i za turiste i za naš Grad! Nije ni čudo što nam se djeca i mladi igraju kraj Gospe i na Stradunu loptom, jer nemaju igrališta.

4. Smatramo da se ne bi trebalo onako bezdušno čupati i bacati zelenilo u Gružu i to bagerima radi sigurnosti dolaska našeg Pape… Da li se to tako radi u svijetu ne znamo, ali sigurno bi našem Svetom Ocu bilo krivo kada bi znao da se toliko zelenila uništilo radi njegovog dolaska, jer koliko znamo on jako ljubi Prirodu!

5. Malo prije Jezuita na crkvi Sv. Margarite je grafitom nacrtan koš za igranje košarke.
Čudi nas kako to konzervatori i društvo prijatelja starina ne vide. To ruglo jednog kulturnog Dubrovnika treba čim prije skinuti i vratiti crkvicu u prijašnje stanje!


6. Znamo da ste i vi ekolozi i svi naši gradski novinari u više navrata reagirali radi starog derutnog broda Šipan privezanog na obali Omble predio Suha dolina, nedaleko ljetnikovaca Stay i Kaboga, ali molimo vas učinite nešto da se što prije od tamo makne, ronilac sam i znam kakvu katastrofalnu opasnost može izazvati ta stara podrtina, posebno jahtašima i brodicama koje blizu prolaze!


7. U Novoj Mokošici već mjesecima na okretištu autobusa 1A u blizini nanizanih kontejnera za smeće iz zida curi voda i razlijeva se po vrlo frekventnoj cesti. Kažu da je to živa voda!
Dobro, ali postoji li netko u Mjesnom Kotaru da ovaj problem nas Mokošičana riješi, jer je ove zima ta voda bila i par puta sleđena, pa je predstavljala veliku opasnost za prolaznike pogotovo školsku djecu i starije (budući je u blizini škola, vrtić, zdravstvena ustanova, ljekarna).