neprofitna, nepolitična i nevladina udruga,
članica mreže Zeleni Forum – hrvatskih nevladinih ekoloških udruga

 
 
 
 


EKOFON - ZELENA LINIJA 27.04. - 03.05. 2003.

1. Poprečne ulice našega Grada su prilično neuredne, a kamene ploče pune crnih mrlja od starih nagaženih žvaka (posebno pred vratima raznih kafića ili zalogajnica)! Zašto se konačno ne riješi problem tih zalijepljenih žvaka uz pomoć naših mladih i vlasnika ugostiteljskih objekata kao što se to čini u ostalim dalmatinskim gradovima sa kamenim ulicama? Ovo je bruka za naš bijeli kameni Grad!

2. U Peytonu na Putu I. Vojnovića je niz garaža koje su uglavnom uredne i natkrivene, međutim jedna je puna smeća, nema što nema u njoj od starih vodokotlića, bubnjeva za mašinu, drva za ogrijev, starih tepisona. Pravo ruglo i sramota ovog Grada već nekoliko godina. Još k tome će sada posaditi pomadore i balančane tako da bude još veće ruglo! Vidi li ovo itko i zašto se ova garaža konačno ne očisti i sredi?

3. Između RK Minčeta i Elektrojuga se nalazi par zelenih površina s nekoliko stabala, ali u jadnom i zapuštenom stanju, posebno ona s one tri beskorisne “štange” kraj trafike! Puna je smeća, koje se tu mjesecima nakupilo, a pitasfore se ne vide od trave i korova. Imamo osjećaj da je ovaj prostor “ničija zemlja” a ne javna zelena površina! Gdje su djelatnici Vrtlara da je urede i dotjeraju?


4. Prolazili smo ovih dana gornjom cestom u Župi dubrovačkoj (kraj kamenoloma) prema Postranju i začudili se kada smo vidjeli kako dva kamiona iskreću smeće i šut i to u po bijela dana na ono proširenje također puno šuta i zemlje, a koje bi moglo biti uredni i čisti vidikovac! Zašto ovo dozvoljava Komunalna služba naše općine? Odlaganje šuta i smeća se ovdje treba hitno zabraniti!!

5. Naša Mokošica ima na tisuće mladih i smatramo da bi i oni trebali imati mjesto ljeti za kupanje na Rijeci, odnosno da bi se trebao urediti onaj devastirani prostor obale oko bivše Zdravstvene stanice u Mokošici na moru. Stoga apeliramo i tražimo hitno uređenje plaže kao i ostale potrebne sadržaje (klupe,tuševi). Sezona kupanja skoro počinje…

6. Kada dođete na autobusnu stanicu preko puta Hotela Petka, zapuhne vas miris kanalizacije posebno kada je šiločina i prati vas sve do place u Gružu! Pitamo se kako ćemo dočekati turiste, a posebno jahtaše s ovim užasnim smradom?


7. Molim vas dođite vidjeti što se učinilo jutros na Batali (3o.4.) u Ulici od Mihajla 4, gdje su posječene po nalogu Domouprave dvije zdrave palme i jedan čempres. Mislimo da se nije smjelo posjeći ovo vrijedno zelenilo i da se moglo pustiti da raste!