neprofitna, nepolitična i nevladina udruga,
članica mreže Zeleni Forum – hrvatskih nevladinih ekoloških udruga

 
 
 
   
21.09.2003.

Peticija protiv ubijanja pasa u stacionaru

Prije odlaska na Supetar i mi smo se također pridružili aktivistima Društva za zaštitu životinja i potpisali peticiju protiv ubijanja pasa u stacionaru. U letku Društva za zaštitu životinja između ostalog piše: Odaberite svijet bez okrutnosti prema životinjama! Dopustiti okrutnost i uništenje životinja, prirode, vode, zemlje, zelenih šuma i plavog neba znači - sudjelovati u uništenju i nas samih!
Svatko od nas može učiniti nešto za dobrobit tih divnih stvorenja. Za početak - volite ih i pomažite, a kada osjetite da vas smetaju boli i patnje koje proživljavaju - uključite se u rad Društva i postanite dio većine koja kaže NE okrutnosti prema životinjama.

21.09.2003.
Povodom Dana Ozona, na otočiću Supetru Eko-Omblići poslali glasni apel za veću brigu o jedinom nam planetu Zemlji!

Uz Svjetski dan ozonskog omotača (ozon day) i Međunarodnu noć zaštite šišmiša, naši najaktivniji mladi ekolozi eko-omblići, su u subotu 20. rujna na otočiću Supetar poslali glasni apel za veću brigu o jedinom nam Planetu Zemlji!
U tome su im se priključili i učesnici Prve likovno-kiparske kolonije Dalmacije, koji su podržali njihov apel i pri tome im uz edukaciju klesanja i slikanja poklonili sliku s motivom Supetra!

Ovaj ekološko edukativni izlet uz značajne eko-datume pao je baš na prekrasni ljetni dan, more je bilo kao ulje, a Sunce je “pržilo ko usred ljeta”.
Zahvaljujući dobroti agencije Adriana iz Cavtata, atraktivnim povijesnim brodom “Roditelj” razdragani umjetnici i mladi ekolozi zaputili su se uz pjesmu u panoramsko razgledanje zidina Grada, zelenog Lokruma, netaknutih otočića Mrkana i Bobare i slatkog ali ogoljenog otočića Supetar!
Doček na Supetru bio je za pamćenje; dalamatinska pjesma, osvježenje za dobrodošlicu. Eko-Omblići su se razmilili po otočiću ne bi li vidjeli kojeg od dvjestotinjak crno-bijelih zečeva, a umjetnici su odmah prionuli poslu! Nakon kupanja, igre i ukusnog objeda kojeg nam je pripremio naš dragi domaćin Eko-Ombliću su učinili i svoje eko-minute očistivši plažu od naplavina što donese more te posadili veliko stablo ČIČIMKA.

Nisu zaboravili ni na svoj likovni performance pod nazivom “Ozelenimo otočić Supetar” nakon kojeg su svoje uratke izložili na maloj pokretnoj eko-galeriji! Najbolji likovni rad je, po izboru slikarice Marusje Brautović, ovaj put je napravila Eko-Omblić Mia! Bravo Mia! Pomagali su im i nadgledali umjetnici diveći se njihovoj sklonosti crtanju i vizuelnom zapažanju!
Povratak u Grad uz zalazak Sunca, pjesmu, kliktanje galebova, cvrkutanje čiopa i niski let po kojeg šišmiša koji su dolazili od Betine špilje, Eko-Omblićima je zaista bio nezaboravan doživljaj. Stoga nije neobično što su u Gradskom portu u glas zapitali: “Kada ćemo opet na Supetar?”... (fotogalerija)


16.09.2003.
Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

Krajem osamdesetih godina znanstvena istraživanja iz gotovo cijelog svijeta pokazala su opravdanim zabrinutost znanstvenika za stanje ozonskoga omotača. Na njihov poticaj u Montrealu je 16. rujna 1987. potpisan "Montrealski protokol o tvarima koje oštećuju ozonski omotač", čime je, uz uočavanje štetnih utjecaja određenih kemikalija na ozonski omotač, preko UNEP - Programa Ujedinjenih naroda za okoliš, potaknuta i izrada programa aktivnosti zaštite kako bi se spriječila dalja oštećenja. Na osnovu takvih spoznaja i aktivnosti Rezolucijom Opće skupštine UN-a (49/114 od 19. prosinca 1994.) upravo je datum potpisivanja "Montrealskog protokola", 16. rujan, proglašen Međunarodnim danom zaštite ozonskoga omotača. Broj zemalja potpisnica Protokola, od prvobitnih 46 porastao je do danas na više od 150, među kojima je i Republika Hrvatska koja je Protokol potpisala 1991.
Više o važnosti zaštite ozonskog omotača u eko-školi

06.09.2003.
Eko-Omblići uz pomoć "Rajskog sna" započeli s eko-akcijom 77 stabala maslina za rajske otoke: Hvar, Biševo i Lastovo

Ovog tjedna su naši vrijedni mladi ekolozi započeli s eko-akcijom prikupljanja novčanih priloga za opožarene otoke Hvar, Biševo i Lastovo! Projekt pod nazivom “Da nam Dalmacija opet sine, sadimo stabla masline” podržali su dobri ljudi iz tvrtke Rajski san d.d., smještene u DOC-u , koji su od pamučnog platna do sada sašili 100 komada platnenih eko-vrećica s ucrtanim stablom masline i porukama na hrvatskom i engleskom: Čuvajte prirodu! Već prvi dan akcije Eko-Omblići su u ovoj hvalevrijednoj akciji skupili 320,00 kn za sadnice maslina prodajom eko-vrećica, a istu će nastaviti i ovih dana.

Najveća želja Eko-Omblića je da oni sami uz pomoć odraslih posade sadnice maslina slijedećeg proljeća na opožarenim površinama naših dalmatinskih otoka Hvara, Biševa i Lastova.
Tko zna, možda im se ta želja i ispuni... Do tada, pomozimo našim mladim ekolozima da što prije skupe novčane priloge za kupnju 77 sadnica maslina za naše opožarene otoke Hvar, Biševo i Lastovo koji su najviše stradali pod ovoljetnom vatrenom stihijom! Navodimo i broj žiro računa na koji možete dati prilog, samo naznačite "za sadnice maslina", a nove platnene eko-vrećice uskoro stižu.
FINA - Dubrovačka banka ž. rn. 2401003-1100024730

 


24.08.2003.
Sudjelovali smo na NEW WAVE FESTIVALU na Lokrumu

Brodom ARMARO, starim sedamdesetak godina, posljednjim iz flote koja je, kao u pjesmi, prevozila klak, uputili smo se iz Starog gradskog porta prema Lokrumu. Šetnjom romantičnim vrtovima, Botaničkim vrtom i šetnicama oko Mrtvog mora, podsjetili smo se na neke tajnovite legende koje Lokrumu daju još više ljepote i čari. Ali, nažalost, sklad tog našeg toliko voljenog otočića narušava se izgradnjom betonskih objekata i velikim brojem plastičnih ležaljki. Stoga, i ovim putem šaljemo glasni apel protiv daljnje devastacije rezervata Lokruma.
Na livadi poviše Mrtvog mora susreli smo se sa sudionicima Festivala koji su nas uključili u neke svoje igre, a potom smo otišli u more. Nakon banje vratili smo se na livadu, osvježeni i spremni za novu likovnu radionicu na otvorenome. Izrađivali smo eko-srca, crtali na platnu i recikliranom papiru za izložbu koja se u okviru Festivala otvara u Muzičkoj školi. A tražili smo pogodno mjesto i dogovarali se za izradu kamenog "Labirinta uskrsnuća sa sedam planeta".

16.08.2003.
Na Pakljenoj Eko-Omblići usvojili bjeloglave supove Ragusea i Dživa

Tijekom cijelog ljeta EKO-OMBLIĆI su se iskazali u svojim ekološko-edukativnim akcijama, apelima i eko-izletima, a posebno su ovo ljeto posvetili zaštiti dragih im jadranskih dupina, usvojivši dva; Mara i Miha. 15. kolovoza na zlatnom otoku Šipanu i njegovom pitoresknom predjelu Pakljena u prekrasnoj uvali Vrbovo posvojili smo dva bjelogalava supa Ragusea i Dživa! Program posvojenja bjeloglavih supova eko-centra Caput Insulae Beli na Cresu predstavlja oblik pomaganja zaštite ove ugrožene vrste, gdje pojedinac ili poduzeće mogu “posvojiti” pticu u trajanju od godine dana i tako izravno pomoći njihovu zaštitu. Posvojenjem supa od eko-centra Caput Insulae Beli dobije se certifikat o posvajanju, fotografiju bjeloglavog supa i info o supovima!
Nevladina ekološka udruga Eko-centar Caput Insulae - Beli na otoku Cresu brine o očuvanju zaštićenih kolonija kvarnerskih BJELOGLAVIH SUPOVA, koji obitavaju na morskim liticima naših otoka: Cresa, Krka i Prvića.
Bjeloglavi sup jedna je od najvećih ptica koje lete, raspona krila i do 2,80 metara, a može doseći težinu i do 15 kilograma. Dugoživuća je vrsta i neki su supovi doživjeli 60 godina. Godišnje ženka snese jedno jaje, nekad već u prosincu, na kojem se zatim redovito tijekom gotovo dva mjeseca izmjenjuju oba roditelja.

Prigodne prospekte i formulare za posvajanje bjeloglavih supova na hrvatskom i engleskom jeziku kao i nove flayere o EKO-OMBLIĆIMA, također na hrvtaskom i engleskom, koje nam je sponzorirala tiskara Pavleković četrdesetak mladih ekologa je započelo svoju eko-akciju već na «Postiri» u gruškoj luci , da bi nastavili na Suđurđu i Pakljenoj.
Odmah po dolasku u Suđurađ EKO-OMBLIĆI su posjetili konobu Stara Mlinica gdje se nalazi 500 godina stara mlinica za mljevenje maslina. Upoznali smo se s njezinim radom zahvaljujući ljubaznoj vlasnici gospođi Maji Lešević, te smo u istom prostoru prisustvovali prezentaciji knjige gospođe Aide Cvjetković “Mirisi, boje i orisi otoka Šipana”. Autorica knjige dočekala nas je srdačnom dobrodošlicom ispričavši povijest i sadašnjost zlatnog Šipana, te nas zorno upoznala s raznovrsnim ljekovitim biljem najvećeg Elafitskog otoka!
Uz kupanje, šetnju kroz Pakljenu, posvojenje bjeloglavih supova Ragusea i Dživa u toreti, na ostacima benediktinskog samostana i crkvice Svete Marije Eko-Omblići su uživali u čistoj ekološkoj plaži Vrbovo te u osvježavajućim napicima, dinjama i priklama čime su ih ugostili susretljivi domaćini restorana “Vrbovo”, obitelji Bijač, roditelja naše Eko-Omblić Dore! Povratak brodom od Pakljene prema Suđurđu bio je pravi doživljaj, a tek likovni performance i galerija na rivi s temom očuvanja bjeloglavih supova uz relaks vježbu “Pozdrav suncu” bio je i znak zahvalnosti svim dobrim ljudima zlatnog Šipana s eko-porukom: Čuvajte budno biološku raznolikost pitoreskong Šipana, doći ćemo opet!
(pogledajte galeriju )

 

03.08.2003. Dan Dupina (koji se u svijetu obilježava već 11 put) na prekrasnoj pjeskovitoj plaži Šunj, na otoku Lopudu EKO-OMBLIĆI su po treći put obilježili usvajanjem dupina Miha. Ovo je četvrto usvojenje; prošle godine su usvojili dva dobra jadranska dupina, kojima su dali imena Omblić i Baro, ove godine su usvojili Mara, a jučer Miha...

 

 

01.08.2003. Još jedan izlet na prelijepi otok Lopud
Uz MEĐUNARODNI DAN DUPINA 2. kolovoza, 2003. odlazimo na romantični otok Lopud!
Stoga u subotu 2.kolovoza 2003. u 9,00 sati krećemo gradskim autobusom 1B iz Nove Mokošice s predzadnje stanice prema gruškoj luci gdje će nas čekati EKO-OMBLIĆI iz Grada, s kojima ćemo točno u 9,30 sati zaploviti brodom “Postira” prema Lopudu!
Uz šetnju, obilazak najvrta Lopuda, prirodoslovnog muzeja, mediteranskog parka Majneri s 300 godišnjim starim pinijama, zatim stare ruševne kuće pomorca Miha Pracata (odakle ćemo poslati glasni apel za brzu obnovu njegove kuće i kapelice) zaputit ćemo se prema prekrasnoj plaži Šunj!
Kupanje, natjecanja na moru, usvajanje četvrtog dupina Miha, likovni performans na temu: Očuvajmo naše morske anđele-jadranske dobre dupine, te relaks vježbe Pozdrav SUNCU biti će naš cjelodnevni program…

 

 


prije poslije