neprofitna, nepolitična i nevladina udruga,
članica mreže Zeleni Forum – hrvatskih nevladinih ekoloških udruga

 
 
 
 

Kadulja, žalfija
začinska i ljekovita biljka koju su Stari Rimljani smatrali "svetom biljkom". U srednjem vijeku su je u kombinaciji s timijanom, lavandom, ružmarinom i octom koristili za stvaranje otopine kojim su se mazali protiv svih epidemija, pa i epidemije kuge. Ima gorakast i trpak okus, a njezini se listovi svježi i sušeni koriste kao dodatak mesnim i ribljim jelima, a posebice u marinadi i jelima od divljači i riže.

Kadulja popravlja pamćenje
Stoljetne teorije o tome kako kadulja popravlja pamćenje potvrdilo je istraživanje britanskih znanstvenika sa sveučilišta Newcastle i Northumbria. U istraživanju je sudjelovalo 44 ispitanika kojima su dane tablete s uljem kadulje ili placebom.
Utvrđeno je da su osobe kojima su dane tablete s uljem kadulje imale znatno bolje rezultate na kasnije provedenim testovima kojima se provjeravalo pamćenje ispitanika.
Znanstvenici vjeruju da aktivni sastojci kadulje utječu na povišenje razine kemijske supstance koja u mozgu služi za prenošenje poruka. Istraživači upozoravaju da još nije dokazan dugoročniji pozitivan utjecaj kadulje na pamćenje, no dodaju da dosadašnja istraživanja ukazuju na mogućnost korištenja kadulje u tretiranju osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Metvica, menta
raste samoniklo pa cijeloj Evropi. Njeni listovi osvježavajućeg paprenog okusa nadopunjuju jela od mesa i povrća, slatkiše i voćne salate. Idealna je za pripravu umaka masnijih jela. Poboljšava okus kuhanog povrća. Dodana mlijeku sprječava ukiseljavanje. Smatra se da čajevi od lišća metvice jačaju organizam.

I metvica pomaže kod učenja

Uobičajeni vrtni korov može poboljšati pamćenje i podići raspoloženje, objavili su britanski znanstvenici sa sveučilišta Northumbria.
Metvica, grmolika biljka nalik koprivi, poboljšala je tzv. sekundarno pamćenje ispitanika, što je potvrđeno i u laboratoriju. To bi otkriće moglo objasniti zašto su studenti u 16. stoljeću uzimali metvicu za lakše učenje. Znanstvenici su proizveli kapsule sušene metvice i dali ih skupini od 20 dobrovoljaca. Potom su testirali njihovu memoriju 1 sat, 3 i 6 sati nakon uzimanja kapsule. Utvrdili su da metvica nije utjecala na radnu memoriju - sjećanje na događaje tijekom dana, no jest na sekundarno pamćenje, mjesto gdje se pamćenje pohranjuje i potom ponovno aktivira.
Metvica je istovremeno podigla raspoloženje ispitanika potičući njihovu smirenost.
Ta je tvar u laboratoriju poticala aktivnost acetilkolena, važne kemikalije povezane s otežanim pamćenjem oboljelih od Alzheimerove bolesti. Istraživači kažu da je još prerano tvrditi da bi metvica mogla pomoći tim bolesnicima, no svakako može pomoći u liječenju oslabljenog pamćenja.Bosiljak, basil
začinska i ljekovita biljka aromatičnog mirisa. Listovi jakog i ljutog okusa dobar su dodatak pacu, ribi, mesu, kobasicama, gljivama, juhama i povrću, omletu, kravljem siru, jelima od rajčice i osnova za umake. Listovi sušenjem gube na okusu, pa se u Italiji svježe lišće konzervira potapanjem u maslinovo ulje. Dobar je aromat za vinski ocat.