neprofitna, nepolitična i nevladina udruga,
članica mreže Zeleni Forum – hrvatskih nevladinih ekoloških udruga

 
 
 Eko-omblići su osnovani na Svjetski dan voda 22.03.1999, a registrirani 02.08.2000. na incijativu potpisnice ovog projekta. To je jedina nevladina, ekološka udruga djece u Hrvatskoj, tako da su postali vrlo poznati i prihvaćeni ne samo u Dubrovniku, već i širom Hrvatske. Udruga broji 314 članova i to od 3 do 15 godina.
Njihov moto je

Tko, ako ne mi?
Kada ako ne danas?


Kuma Eko-Omblića je jedina djevojka na ovom planetu koja se zove OMBLA, po rijeci Ombli, najmanjoj i najkraćoj rijeci na svijetu, ponornici, pitkoj i čistoj, dugačkoj samo 50 metara! Omblići su dobili ime po Ombli, budući da svi oni žive blizu rijeke i svi su se oni rođenjem u Dubrovniku odmah nakon poroda napili vodom (čajem) iz OMBLE (djeci se prvi dan ne daje mlijeko vec čaj).

Kada se učlane dobiju iskaznicu, kapu, majicu, knjižicu “Pravo na zdrav okoliš", nauče napisati naš zaštitni znak djetelinu s 4 lista iz jednog poteza, te se na svim našim eko-akcijama i izletima drže eko-pravila ponašanja!

Eko-omblići su, uglavnom, djeca s područja državne skrbi (Mokošice, Komolca) i većinom slabije financijske situacije tako da im ekološko edukativni izleti i te kako dobro dođu poradi odlaska iz naselja u kojem nemaju nikakve sadržaje, a i radi ekološke naobrazbe.


Od 1999, mladi ekolozi su imali niz ekološko edukativnih akcija, performancea, apela, prosvjeda, likovno ekoloških izložbi na otvorenom, tako da su pobrali niz priznanja kako od Grada tako i od svojih eko-prijatelja iz Istre, Korčule, Slanoga…

Surađuju s brojnim ekološkim udrugama Županije dubrovačko neretvanske, a posebno s mladima iz likovno – ekološke udruge MALIRAČI - ĆILIPI, EKO-MALI - SLANO, EKO –EKO - Komin, LIJEPA NAŠA - PLOČE, GRUPA MODROZELNIH VRIJEDNOSTI - KORČULA, PLAVI SVIJET - LOŠINJ. Za svoj vrijedni i neumorni rad EKO-OMBLIĆI su dva puta predloženi za EKO-OSKARA.

Dana 2.8. na Dan dupina usvojili su dva dupina: PHILLA i GRIFFA… a ove će godine i preostala dva te bijeloglave supove…


Najveća im je želja dobiti svoj EKO-CENTAR ZELENA OMBLA u Rijeci dubrovačkoj gdje bi imali svoje eko-radionice, eko-kazalište lutaka, javne tribine, likovne radionice i kompjutorski eko-punkt. Naravno oko EKO-CENTRA Eko-OMBLIĆI bi uređivali svoj mali park s klijalištem. U parku bi držali i kućne ljubimce (dva magarca, dva psa, nekoliko paunova, par mačaka i zečeva) Nadamo se da će se ovim mladim ekolozima ta želja uskoro ispuniti te da će se netko naći da im pomogne izgraditi EKO-CENTAR ZELENA OMBLA

Možda će im djetelina s četiri lista
koja je njihov simbol konačno donijeti sreću!!


Kontakt osoba je predsjednica EKO – OMBLIĆA Jadranka Šimunović.